RealPower 2010.03.16. 16:07

Ni-Cd vagy Ni-Mh?

 Sokszor felteszik a kérdést: Ni-Cd vagy Ni-Mh?

Nos a válasz nem olyan egyszerű.

Először is fontos, hogy minimum olyan legyen a felújított akku, mint amilyen az eredeti.

Tehát, ha Ni-Cd akku az eredeti, Ni-Cd-ra biztosan felújítható. Egyes esetekben lehetőség van Ni-Mh-re bővítésre, de ez nem minden esetben ajánlott.

Ha Ni-Mh az eredeti, akkor Ni-Mh-re felújítható, ám ebben az esetben egy Ni-Cd-ra újítás visszalépés lenne, ill. a töltő sem lenne megfelelő, tehát mindenképp Ni-Mh-nél kell maradunk.

Számos esetben előfordul, hogy az eredeti kapacitásnál lényegesen nagyobb kapacitás érhető el felújítás után, tehát ugyan olyan méretű, de kapacitásban nagyobb cellákat szerelünk be a pakkba. Ez több dologtól függ: általában két féle cella van a legtöbb szerszámgép akkumulátor pakkban. 

1. SUB-C cella, 23mm x 43mm méretű hengeres cella, elérhető maximális kapacitás 2000-2200mAh Ni-Cd, vagy 3000-3300 mAh Ni-Mh esetében

2. 4/5 SUB-C cella, 23mm x 34mm méretű hengeres cella, elérhető maximális kapacitás 1200-1400 mAh kapacitás Ni-Cd esetében, vagy 2200 mAh Ni-Mh esetében

Ha az ár a fontos:

Eredetileg Ni-Cd pakk esetében érdemes ennél is maradni, mivel ezek ára kb 30-40%-al alacsonyabbak, mint a Ni-Mh celláké.

Ha a kapacitás a fontos, érdemes átgondolni/megfontolni a Ni-Mh-re bővítést is, de ez mint ahogy azt említettem, nem minden esetben ajánlott.

Fontos szempont, hogy a Ni-Cd cellák jobban terhelhetők. Nagy áramfelvételű készülékeknél általában Ni-Cd cella a használatos. Leghatékonyabb használat, ha minden egyes töltés előtt teljesen lemerítjük, majd egyhuzamban 100%-os szintig töltjük. 

Ni-Mh akkuk kevésbé érzékenyek a rátöltésre, ám ezen akkutípus használata esetén is ajánlott a folyamatos, rendszeres teljes lemerítés és teljes 100%-ig töltés.

Összefoglalva: nem egyszerű kérdés, sok szempontot figyelembevéve kell eldönteni mely típusra van lehetősgünk / szükségünk, illetve "pénztárcánk".

A bejegyzés trackback címe:

https://akkumulatorfelujitas.blog.hu/api/trackback/id/tr641844353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása